BIG AT-HU: Nyelvgyakorlás múzeumvasúti élményutazás keretében a Pillangó csoportosokkal

Osztrák és magyar óvodás- és iskoláskorú gyermekek tehették próbára nyelvtudásukat 2017. április 26-án az „Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban – BIG AT-HU” elnevezésű projekt első Határon átnyúló szomszédsági ünnepségén, melynek témája az utazás volt, így egy múzeumvasúti élményutazás köré szerveződött az izgalmas és élménydús nap programja.

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint magyar projektpartner szervezésében és az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának közreműködésével valósult meg mintegy 60 nagycsoportos óvodás gyermek és első osztályos tanuló, valamint kísérő pedagógusaik részvételével a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodából, a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, valamint az alsó-ausztriai Weikersdorf és Winzendorf települések óvodáiból illetve iskoláiból.

Az interkulturális kirándulás találkozópontja a fertőbozi vasútállomás volt, ahol a résztvevők a szomszédos idegen nyelven köszöntötték egymást kölcsönösen a "Jó reggelt ill. Guten Tag" kezdetű dalokkal. Ezt követően került sor a nap fénypontjára, a közös kisvasutazásra. A nagycenki Múzeumvasúti állomáson, a GYSEV Zrt. képviseletében, Németh Béla fogadta a kisvasúton érkezőket és kiemelte, hogy magyar-osztrák tulajdonú vasúttársaságként milyen fontosnak tartják a határon átnyúló kapcsolatok erősítését, valamint a gyermekek és fiatalkorúak elérését, mint célközönség, nemcsak a kisvasút érdekében, hanem a közlekedésbiztonsági ismeretek oktatása céljából is. Ezért külön öröm számukra, hogy egy határon átnyúló, gyermekeknek szóló rendezvény témájául az utazás szolgál, helyszíneként pedig a "Széchenyi Múzeumvasútra" esett a választás. A program a nagycenki Széchenyi Kastélyparkban játékos nyelvfejlesztéssel folytatódott, melynek keretében a résztvevő intézmények bemutattak egy-egy idegen nyelvű (német vagy magyar) műsort dalok, körjátékok és mondókák előadásával a közlekedés témájához kapcsolódóan. Végezetül a játék- és vasútparkban közös játszásra került sor, ahol nemcsak a gyermekek között szövődtek barátságok, hiszen az önfeledt játék során a legkönnyebb leküzdeni a nyelvi akadályokat, hanem a résztvevő osztrák és magyar pedagógusok is kialakítottak jövőre mutató partnerségeket és további közös találkozók lehetőségét egyeztették.

A határon átnyúló szomszédsági ünnepség legfőbb célkitűzéseként megfogalmazódott többek között az osztrák és magyar intézmények közötti hosszú távú partnerségek megalapozása, ezenkívül a szomszéd országról szerzett tudás és kulturális ismeretek bővítése, valamint a szomszédos nyelv életszerű helyzetekben és mindennapi szituációkban történő használata.


Óvodásaink szereplése

A héten két jelentős eseményen képviselték gyermekeink óvodánkat.

Hétfőn a Kodály Zoltán emlékére rendezett hangversenyen szerepeltek iskolás és felnőtt kórusokkal, csütörtökön pedig a Benedek Elek Pedagógiai Karon megrendezett X. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferenciát nyitották meg nagy sikerrel.

A műsorban Kodály Zoltán által összeállított játékfűzért játszottak a Rozmaring és Százszorszép csoportos kislányok. Kísérőik Menyhárt Ildikó és Szarvasné Jónás Hajnalka vezetőpedagógusok voltak.
BázisóvodaA Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda sikeresen pályázott Az "OKTATÁSI HIVATAL BÁZISINTÉZMÉNYE" cím elnyerésére kiírt pályázaton. Kiemelt referencia területként a mesét- verselést, a drámajátékot és a környezeti nevelést jelölte meg. A pályázatban az óvoda vállalta, hogy a szakmai támogatását, segítségét igénybe vevő intézmények részére lehetőséget biztosít hospitálásra, műhelymunkákat tart, valamint igény szerint helyet biztosít a POK által szervezett pedagógus-továbbképzések és egyéb szakmai programok, rendezvények számára, továbbá, hogy az általa alkalmazott pedagógiai módszertani modellhez hozzáférést biztosít az érdeklődő intézmények számára,

A megbízólevelet Kozák Tamásné óvodavezető kedden vehette át Némethné Fülöp Teréziától, a Győri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetőjétől. A megbízólevél átadásakor a fenntartót dr. Simon István , a BPK oktatási dékán-helyettese, a nevelőtestületet Doernbrack Mária óvodavezető helyettes képviselte.